]> nv-tegra.nvidia Code Review - linux-2.6.git/commit
[PATCH] Mobil Pentium 4 HT and the NMI
authorSteven Rostedt <rostedt@goodmis.org>
Sat, 20 Aug 2005 00:57:46 +0000 (17:57 -0700)
committerLinus Torvalds <torvalds@g5.osdl.org>
Sat, 20 Aug 2005 01:44:56 +0000 (18:44 -0700)
commitcd3716ab40c6049479d29a74b29107fd7e0e1153
tree1b9fa4be58fda88d16d014bf85e460ee6db048ee
parent008b150a3c4d971cd65d02d107b8fcc860bc959c
[PATCH] Mobil Pentium 4 HT and the NMI

I'm trying to get the nmi working with my laptop (IBM ThinkPad G41) and after
debugging it a while, I found that the nmi code doesn't want to set it up for
this particular CPU.

Here I have:

$ cat /proc/cpuinfo
processor       : 0
vendor_id       : GenuineIntel
cpu family      : 15
model           : 4
model name      : Mobile Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 3.33GHz
stepping        : 1
cpu MHz         : 3320.084
cache size      : 1024 KB
physical id     : 0
siblings        : 2
core id         : 0
cpu cores       : 1
fdiv_bug        : no
hlt_bug         : no
f00f_bug        : no
coma_bug        : no
fpu             : yes
fpu_exception   : yes
cpuid level     : 3
wp              : yes
flags           : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge
mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe pni
monitor ds_cpl est tm2 cid xtpr
bogomips        : 6642.39

processor       : 1
vendor_id       : GenuineIntel
cpu family      : 15
model           : 4
model name      : Mobile Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 3.33GHz
stepping        : 1
cpu MHz         : 3320.084
cache size      : 1024 KB
physical id     : 0
siblings        : 2
core id         : 0
cpu cores       : 1
fdiv_bug        : no
hlt_bug         : no
f00f_bug        : no
coma_bug        : no
fpu             : yes
fpu_exception   : yes
cpuid level     : 3
wp              : yes
flags           : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge
mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe pni
monitor ds_cpl est tm2 cid xtpr
bogomips        : 6637.46

And the following code shows:

$ cat linux-2.6.13-rc6/arch/i386/kernel/nmi.c

[...]

void setup_apic_nmi_watchdog (void)
{
        switch (boot_cpu_data.x86_vendor) {
        case X86_VENDOR_AMD:
                if (boot_cpu_data.x86 != 6 && boot_cpu_data.x86 != 15)
                        return;
                setup_k7_watchdog();
                break;
        case X86_VENDOR_INTEL:
                 switch (boot_cpu_data.x86) {
                case 6:
                        if (boot_cpu_data.x86_model > 0xd)
                                return;

                        setup_p6_watchdog();
                        break;
                case 15:
                        if (boot_cpu_data.x86_model > 0x3)
                                return;

Here I get boot_cpu_data.x86_model == 0x4.  So I decided to change it and
reboot.  I now seem to have a working NMI.  So, unless there's something know
to be bad about this processor and the NMI.  I'm submitting the following
patch.

Signed-off-by: Steven Rostedt <rostedt@goodmis.org>
Acked-by: Zwane Mwaikambo <zwane@arm.linux.org.uk>
Acked-by: Mikael Pettersson <mikpe@csd.uu.se>
Signed-off-by: Andrew Morton <akpm@osdl.org>
Signed-off-by: Linus Torvalds <torvalds@osdl.org>
arch/i386/kernel/nmi.c